SBO

Nieuws

Het "nieuws" is flink opgeruimd en naar het archief gebracht.


Horizonvervuiling (column)

In een supermarkt zag ik een doos met op de zijkant de tekst: mens erger je wel. Ik ging op nader onderzoek uit en zag dat het om een voetbalspel ging en ik verloor mijn interesse.
In deze tijd kom je er niet om heen dat er een WK met Nederland in aantocht is. Dit heeft de reclame van één van de grootste Nederlandse supermarktketens in een ware hamsterwoede doen ontaarden. Ik griezel bij al die beestjes op dat blauwe overhemd.
Ieder moet het voor zich weten en er zit een knop aan de tv. Ik weet het.
Nu is het niet zo dat ik, als Nederland een beetje goed scoort, niet aan de buis gekluisterd zit. Integendeel; op dat moment weet ik alles; wie er bij wie in de pool zit en wie er eventueel in de halve of hele finale tegenover elkaar komen te staan. En als Nederland in de finale belandt, schroom ik niet om oranjetompoezen te kopen.
Wel heb ik moeite met het schreeuwerige oranjegevoel weken voor de WK.
Waarom zou Nederland winnen? Zijn we echt zo goed?
In de media worden ook uitgebreid analyses uitgevoerd; zo'n WK is goed voor het samenhorigheidsgevoel. Het verbroedert, het brengt mensen bij elkaar. Iedereen heeft het erover. En daarna?
Ik herinner me nog een cruxiale wedstrijd waarin Nederland verloor. Het was muisstil op straat. Waar was die samenhorigheid?
Op het moment heb ik veel moeite met de grote en kleine vlaggen en voorspelbare opschriften die aan het begin van mijn straat bij tien huizen hangen. Gelukkig is het nog vijfhonderd meter van mijn huis. Maar nu al, meer dan tien dagen voor de WK, word ik gedwongen me door een haag van vlaggen heen te worstelen naar mijn werk en weer naar huis.
Horizonvervuiling, noem ik dat.

Janneke Hoek


Hondenpoepactie in gebied Buurt Bestuurt Oosterflank

Overlast hondenpoep komt voor in de top-3 van de aan te pakken problemen in het gebied van Buurt Bestuurt Oosterflank.

Zoals u wellicht weet is het gebied dat ligt tussen Helsinkipad / Kroonstaddreef / Horsenserf / Kalundborgerf / Gedserpad / Moermanskpad / Trondheimpad / Kieldreef / Malmöpad geselecteerd voor het project Buurt Bestuurt.

Buurt Bestuurt is een nieuwe manier van werken. De bewoners bepalen samen met politie, stadstoezicht en deelgemeente welke problemen in de buurt als eerste moeten worden aangepakt.

Het buurtcomité heeft onlangs de top-3 samengesteld van problemen die als eerste moeten worden aangepakt. Hierbij is de uitslag van de enquête leidend geweest. De top-3 bestaat uit overlast hondenpoep, zwerfvuil/rommel op straat en te hard rijden.

Daarom organiseert het wijkteam Oosterflank in deze buurt een hondenpoepactie om de overlast tegen te gaan.

Wat gaat er gebeuren?

Eind oktober gaat Roteb diverse locaties in het geselecteerde gebied grondig reinigen. Dit is dan meteen het startsein voor de actie. Hierna worden spandoeken geplaatst waarmee het hondenbeleid extra onder de aandacht wordt gebracht. De actie duurt enkele weken. Als het nodig is herhalen we de actie.

Stadstoezicht en politie controleren op het naleven van de regels voor de aanlijn- en opruimplicht. Tijdens de actieperiode wordt extra gecontroleerd. De regels kunt u terugvinden op www.prinsalexander.nl / Prins Alexander / Deelgemeente / Wonen & Leven.

Doel actie

Het buurtcomité en het wijkteam Oosterflank hopen dat door deze actie meer aandacht komt voor het opruimen van hondenpoep en dat de overlast gaat verminderen.

Buurtcomité

Het buurtcomité bestaat momenteel uit 9 bewoners en vertegenwoordigers van de politie, stadstoezicht, opbouwwerk en deelgemeente. Woont u in het geselecteerde gebied en wilt u meedenken en meepraten in het buurtcomité, dan kunt u zich aanmelden bij het wijkteam Oosterflank, tel: 010-2868292 of via de mail oosterflank@prinsalexander.rotterdam.nl.

Meer informatie over buurt bestuurt en de activiteiten van het buurtcomité kunt u vinden op: www.prinsalexander.nl/oosterflank/projecten en www.rotterdam.nl/buurtbestuurt.


Operadagen Rotterdam 2012 – Dag 4

Onder het thema ‘Droom en Daad’ worden van 25 mei tot en met 3 juni de Operadagen Rotterdam gehouden. Iedere dag bericht Place de l’Operaover een selectie uit het programma. Op dag 4 , maandag 28 mei, was er lichte opera in de felle zon buiten en muziektheater in het donker van de Schouwburg.
Glitter and gay
Bezorgt Operadagen eigenlijk ook thuis? Jazeker, op elke festivaldag is er ergens aan huis of kantoor een miniconcert. En voor wie in Rotterdam Alexander woont, werd afgelopen maandag de muziek bijna tot voor de deur geleverd. Operadagen en Opera Studio Nederland organiseerden een optreden in een klein parkje midden in de deelgemeente Alexander, die ook meewerkte. Dat wil zeggen, op de afdeling ‘Groen’ na, want die was kennelijk vergeten de fontein in de Semiramistuin uit te schakelen voor het optreden.

Operazangers
Dilay Girgin en Javier Ortiz

Voormalig Opera Studio-directeur Hans Nieuwenhuis presenteerde twee van de leden van het studioensemble van dit seizoen. Sopraan Dilay Girgin en bas-bariton Javier Ortiz zongen solo en in duet. Het programma stond in het teken van het achttiende-eeuwse repertoire, van Mozart en Rossini.

Er waren goed gelukte duetten uitLe nozze di Figaro en Il barbiere di Siviglia en het Papa-duet uit Die Zauberflöte. En uit dezelfde opera zong Girgin een perfecte ‘Hölle Rache’.
Aan het optreden mankeerde muziekaal helemaal niks, maar wat me vooral aansprak waren de acteervaardigheden van beide solisten. Er moest vocaal/tekstueel veel geschakeld worden, maar daar bovenop waren voordracht en expressie prima, ondanks dat een muziektent in de zon daarvoor niet de ideale locatie is.

Het optreden eindigde met een duik in het twintigste-eeuwse repertoire. Ortiz verstilde met een gedragen ‘Send in the clowns’ van Sondheim en Dilay Girgin deed een zeer levendige ‘Glitter and be gay’ uit Candide van Bernstein.


... Vervolg van homepage bericht d.d. 22.05.12

Praatmaatjes gezocht!

Voor de lesbijeenkomsten is sociaal cultureel werkster, Esther Soudan op zoek naar Praatmaatjes: vrouwen die al goed Nederlands spreken, houden van praten en die er plezier in hebben om anderen te helpen beter Nederlands te spreken. Theoretische kennis over de taal is niet nodig, enthousiasme, geduld en een spontane babbel wel. Ben je een vrouw en heb je belangstelling voor andere nationaliteiten, kun je ook goed luisteren en hou je van taal? Meld je dan snel aan als Praatmaatje!

De lessen gaan over: vrije tijd, telefoneren, spreekwoorden en gezegden, maar ook typische gewoontes en tradities. De lessen zullen op donderdag of vrijdagochtend gegeven gaan worden van 08.45 uur tot 10.15 uur. De cursus heeft 10 lessen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting Buurtwerk Alexander, Esther Soudan, sociaal cultureel werker, telefoon 010-4553799, e-mail esther.soudan@buurtwerk-alexander.nl


...Vervolg van homepage bericht d.d. 16.02.12

Bericht van deelgemeente Prins Alexander

Evaluatie LED verlichting

In de zomer van 2011 is in een deel van Oosterflank de straatverlichting vervangen door duurzame LED-verlichting.
In oktober en november 2011 heeft een evaluatie plaatsgevonden, uitgevoerd door het Centrum voor Onderzoek en Statistiek.
Het onderzoek was opgebouwd uit twee onderleen:

  1. een vragenlijst via internet onder bewoners van Oosterflank in het gebied met LED-verlichting;
  2. schouw van tien plekken in Oosterflank.

In totaal hebben 69 bewoners via internet aan het onderzoek meegedaan. Aan de schouw deden 31 Rotterdammers mee.

Deelnemers aan het internetonderzoek geven de LED-verlichting in de eigen straat gemiddeld een 5,9. Deelnemers aan de schouw geven met 6,7 gemiddeld een hoger cijfer aan de bezochte locaties met LED-verlichting. Locaties zonder LED-verlichting krijgen gemiddeld een 6,2.  
Goede voorbeelden met LED-verlichting lijken de Koldingdreef en het Gdyniapad. De verlichting aan de Hammerfeststraat is daarentegen minder goed beoordeeld.

Conclusie
Bewoners zijn over het algemeen redelijk tevreden over de LED-verlichting. De deelnemers aan de schouw beoordelen de plekken met LED-verlichting in het algemeen en op verschillende aspecten als kleur, sfeer en veiligheid beter dan de plekken met andere verlichting. Om de tevredenheid met LED-verlichting te vergroten zal aandacht moeten worden geschonken aan de hoeveelheid verlichting.

Het hele onderzoeksrapport is te vinden op :  www.rotterdam.nl/ledverlichting


OrganisatieAgendaNieuwsVoorzieningenKrantOpzoomerenActiviteitenWonenLinks
Zoek in deze site
Home | Contact |
Home > Nieuws
© SBO 2005 - Design M&A Digitale Producties

Archief

Nieuwsarchief