SBO

De groene loper
Column door Jannekel | Datum: 20.04.16

Het is lente en dat is te merken in Alexandrium 1, de voegere 'Oosterhof'. Overal staan kruiwagens en potten vol voorjaarsbloemen. Een fleurige en kleurige boel. Het meest opvallend vind ik de grasgroene loper die het hele winkelcentrum een andere aanblik geeft.
Het is grappig om te zien dat veel mensen juist wel of juist niet op de loper gaan lopen. Ook ik betrap mezelf erop dat ik of wel of niet op de groene strook loop. Met het ene been wel en het andere niet, dat kan niet, dat voelt niet goed. Misschien is het iets dwangmatigs. Het doet me even denken aan de tijd dat ik een kind was en ik soms op straat zo ging lopen dat mijn voeten altijd op een stoeptegel stonden en niet op een randje. Het was een soort spelletje, zeker als je wat langere afstanden moest lopen.
Nu liep ik op een vrijdag op de groene loper en kwam een bekende tegen. We maakten een praatje. Opeens merkte ik dat ik steeds opzij ging als andere mensen breeduit over de loper liepen terwijl ik stilstond. Als zij voorbij waren, ging ik weer terug naar mijn plekje op de groene loper. Een merkwaardige ontdekking; waarom reageerde ik zo? Hebben zij meer recht om op de loper te lopen dan ik om erop te staan? Misschien voelen mensen zich anders als ze over een loper lopen, ook al is die dan groen en niet rood. Ze lijken meer rechtop te lopen, met opgeheven hoofd. Waarschijnlijk fantaseer ik gewoon te veel; maar het was een feit dat op die middag de meeste mensen keurig over de loper liepen alsof het een voetpad was. Wat ook de bedoeling van die loper is; mijn lentegevoel werd er niet echt door versterkt.

Lewenstein naaimachine

Home | Contact |