SBO

Zeemeermamma en het zwerfvuil
Nieuwsartikel | Datum: 01.06.15

‘Nee, hondenpoep hoef je hiermee niet op te rapen’, beantwoordt Michline Plukker glimlachend een vraag van een leerling uit groep 8 van de Cornelis Haakschool.
Ze heeft zojuist grijpers, geleend van de Roteb, en afvalzakken uitgedeeld aan de kinderen, die nog niet allemaal staan te popelen om de straat op te gaan om eigenhandig een schonere wijk te realiseren.
De afgelopen weken is Michline van theatergroep Lawine in de klas op visite geweest om te vertellen over afval en milieu. De actrice kwam binnen als zeemeermamma, het opgevoerd showtje ging er in als koek. Grappen werden niet geschuwd, want lachend leren staat hoog in het vaandel van Lawine. Maar nu, na het theater en de lessen binnen de schoolmuren, tijd voor de praktijk buiten op straat.
Gekleed in het bekende oranje hesje, gewapend met handschoenen, grijpers en afvalzakken trok groep 8b als laatste ten strijde tegen het zwerfvuil. Michline ziet het enthousiasme voor de schoonmaakactie groeien. Het meisje dat als eerste zei ’ik ga het niet doen’ sjouwt nu wel met de grootste zak vuil. Ze vindt het leuk om lekker buiten bezig te zijn. ‘De leerlingen van de onderbouw’, vertelt Michline later,’ hebben er gelijk plezier in, de oudere kinderen associëren opruimen echter vaak met straf. Vooral in het VMBO wordt opruimen en schoonmaken als straf gebruikt voor bijvoorbeeld te laat komen. De oogst, zakken vol vuil, wordt na een dik uur vuilrapen, met enige trots gedumpt in de container naast het schoolplein. Onbegrijpelijk dat er vandaag zoveel afval verzameld kon worden, daar twee dagen geleden door een andere klas hetzelfde werk net zo serieus is gedaan

Foto’s Jaap Rozema

Werken aan een schone wijkWerken aan een schone wijkWerken aan een schone wijk

Home | Contact |