SBO

Teken, een toenemend probleem
Nieuwsartikel | Datum: 23.04.15

Teken zijn vervelende beestjes. We kennen ze maar al te goed van onze huisdieren, die geregeld teken oplopen. En omdat ze diep in de vacht zitten, zien we ze vaak pas als ze flink zijn gegroeid door het opzuigen van bloed uit uw hond of kat.

Ook als mens kunnen we ze oplopen als we een natuur- of recreatiegebied bezoeken, of zelfs in het buurtplantsoen of eigen tuin. Op de weinig behaarde menselijke huid zijn ze makkelijker te vinden, ook als ze nog klein zijn en zich net in de huid hebben vastgebeten. En dat zou allemaal niet zo erg zijn als niet een toenemend aantal teken besmet zijn met een bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaakt. De bacterie staat bekend als de Borrelia burgdorferi.

Teken zijn platte spinachtige beestjes, die als larve vaak parasiteren op het bloed van (meestal kleine) zoogdieren en als jonge teek (nimf) het bloed van grote zoogdieren of mensen nodig hebben om volwassen te kunnen worden en weer eitjes te kunnen produceren. Vaak komen de nimfen uit hoog gras of van struiken terecht op de huid van hun gastheer en bijten zich hierin vast. De teek zuigt bloed op, het achterlijf zwelt flink op en de teek bereikt na enkele weken het volwassen stadium.
Teken
Ongeveer 20% van alle teken is besmet met de Borrelia-bacterie en dit percentage neemt geleidelijk toe. Zo’n 3% van de tekenbeten leidt tot de ziekte van Lyme bij mensen. Eerst ontstaat er rond de beet een rode ring na enkele dagen tot enkele weken, soms pas na drie maanden en soms ook helemaal niet. Als de bacterie in het lichaam blijft ontstaan er vaak eerst griepachtige verschijnselen, maar later kunnen er allerlei chronische klachten ontstaan als huidaandoeningen, gewrichtspijnen, uitval van zenuwen en spieren of hartklachten. Met antibiotica is de ziekte aanvankelijk gemakkelijk te bestrijden. Maar hoe langer de ziekte onbehandeld blijft, des te heviger worden de klachten en des te moeilijker de bestrijding ervan moeilijker. Voor huisartsen is het stellen van de juiste diagnose lastig omdat de symptomen niet specifiek zijn; essentieel is te vertellen dat een tekenbeet aanwezig is of was.

Hoe korter de teek in de huid zit, des te kleiner de kans op besmetting. Het is daarom belangrijk na een wandeling in de natuur de benen, armen, oksels en rug te controleren op teken en ze zo snel mogelijk te verwijderen met een tekentang of tekenlepel. Deze zijn te koop bij de drogist of apotheek. Als verwijdering binnen 24 uur plaatsvindt, is de kans op besmetting klein.

Voor meer informatie, kijk op een van de volgende sites: www.rivm.nl en zoek op “tekenbeten” of “ziekte van lyme”; www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/ziekte-van-lyme; En voor informatie over het verwijderen van teken, zie de volgende site: www.lymenet.nl/info/teek-verwijderen. Of google eens op “tekentang” of “tekenlepel.

Anton Roeloffzen
Wijknatuurteam Alexander

Teek

Home | Contact |